söndag 12 juni 2011

Bland källarvindar på Tjörn

Så här började det:

Min kusin Lars och fru Ann-Mari firade 150 år häromveckan. 75 + 75.
GRATTIS!!!
Och eftersom jag inte kunde komma då på deras Öppet hus, så blev det i dag för en vecka sen i stället. På Tjörn i deras fina sommarställe. Där blev det härlig lunch-middag med underbar hallontårta till kaffet. Svampsåsen gillades MYCKET! Jättekul att oxo träffa Marianne o Krister och deras döttrar Charlotta (som tog studenten i torsdags!!!) och Louise, som sprudlade av den ena historien vassare än den andra och som spelade tennis-badminton efter en mycket flexibel och personlig regelbok och därmed vann alla set mot både pappa och mamma. Så de så.
Vädret var helt underbart, strålande sol, lätt vind och en härlig värme. Så efter maten blev det promenad till STRANDEN i Kihls by.

Lars aspirerar på grindslanten och vi rustar oss för att passera de vilda kossorna ...
som visade sig vara mycket stillsamma och mest bara låg där i klövern o mådde gott.

Här ligger BÅTEN och till vänster är den lilla badplatsen. Även berguven hade kommit hit i dag. Och vi fick titta på honom hur länge som helst utan att han flög iväg ... Så har han ju oxo ett uppdrag: Att vakta bryggan!

Men titta vem är det där???
Som sitter högst upp på skorstenen ??? Om inte JAN! Hej på dig!
Om du klickar på bilden blir den lite större, och då kanske du kan se Jan sitta därborta på sin skorsten
Det här trädet är ju fantastiskt. Bara en "liten pinne" som stöttar det. Fast vi såg oxo att det hölls fast med en stark lina förankrad i berget. Men man passerar under detta trädet med respekt och liiiite snabbare ....


Och sen kommer källarvindarna! 100 år gama cirka eller äldre. Om man googlar så hittar man exempel just från Bohuslän, Orust, Marks kommun och det finns oxo någon sådan byggnade omnämnd i Belkinge. Källarvindar har jättetjocka murar. Och det fick vi titta på lite närmare. Ägaren var just där och höll på att renovera "vinden". Och vi mätte muren till 120 cm tjock! Eftersom dessa byggnader är så  gamla har ofta vindarna rasat samman. Och då har den här familjen valt att bygga på "källaren" med en jättehärlig "gäststuge-vind" fullt modernt utrustad och med sovloft.
Den tjocka muren
Ny vind på den gamla källardelen
En bit ifrån så fanns en till källarvind. Den är bevarad som den var byggd från början med taket som går ner ända till källardelen. Visst är det en vacker byggnad!



På promenaden i den fantastiska sommaren och den goa värmen på Tjörn den här dan så såg vi oxo
blommande sommarängar med klöver o fibblor o smörblommor, ulliga mysiga får och tjärblomster, som jag inte sett på år o dag.


 
Tack för en härlig söndag på Tjörn, Lars o Ann-Marie!
 

2 kommentarer:

  1. Märkligt, jag har gått där och tittat i mer än 25 år och aldrig sett dessa tjocka murar. Men sitter han där på skorstenen hela dagarna?
    Glad midsommar!
    Krister

    SvaraRadera
  2. Tja, inte vet jag ... det kan ju vara på någon av de andra två oxo, förståss.
    Jan skulle ju själv kunna klargöra detta för oss i någon kommentar...
    Glad midsommar på er oxo! / Lena

    SvaraRadera