torsdag 7 augusti 2014

Kafferep

Kafferepet är en lina,
där man hänger nästor sina
skrev Falstaff Fakir
Kafferep är väldigt intressant ord och det är ovisst vad det kommer ifrån. Men en teori är att det kommer från 1700-talets kaffekalas som kvinnorna hade, och då de också ägnade sig åt att repa sidenlappar till stoppning i kläder eller repa linne till förbandsbindor. En annan teori är att "rep" kommer från ordet "repartisera", som betyder att sinsemellan dela på kostnaderna, eftersom kafferepen hade karaktären av knytkalas.

Så nu vet vi det. Hur de tänkte på 1700-talet. För att inte tänka på Falstaff Fakirs satiriska skvaller-rim ... det var (är) ju på kafferepen man får veta saker, eller hur ...

När jag växte upp hade vi många kafferep. Och det där med kakorna var ju väldigt viktigt. Sju sorter skulle det vara. Varken fler eller färre. För att varken vara skrytsam eller snål ...
vetebröd
sockerkaka
finska pinnar
drömkaka
chokladbröd
gaffelkakor
vaniljhorn
Så var det med den saken!

Du har kanske läst den galna ganska nya boken Kaffe med rån? En heltokig skröna om ett gäng härliga pensionärer ... att läsa den är som ett kafferep med fluffiga bakverk serverade med glada skrönor, som en av recensenterna skriver.

NU till helgens kafferep på min Alcaterazz! Liknar inte något av ovanstående. Vi rev varken lintrasor eller hade sju sorters kakor eller hängde ut våra nästor. Näääädå, det var en riktigt go lördagsfika med mina goa grannar mittemot som har varit underbart fantastiska kattvakter till mina kissekatter när blogMadame har varit runt i sydSverige o flackat. Så det blev ett tack-för-att-ni passat-våra-katter-fika. Dottern hade bakat en sjusärdeles mumsig äppel-och-plommon-kaka - gjord på äkta skånska äpplen förståss. Och den njöt vi tillsammans i den milda eftermiddagssolen och kryddade det hela med en liten god dryck till kaffet.

 
 Tack rara Irene och Klaus!


...........................................................................
I bloggen 7 aug, 2013 
I bloggen 7 aug, 2012 - Inget inlägg denna dag
...........................................................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar