lördag 5 juli 2014

Sländan som inte ville flyga

Förutom grodor, salamandrar, skräddare o diverse okända andra vattendjur så är blogMadames lilla damm barnkammare för trollsländor! Där vistas de i olika skepnader i  ibland flera år innan de bestämmer sig för att bli trollsländor på riktigt.
Då klättrar de upp på ett vasstrå eller något annat vattenväxtskaft, blir ett hårt skal och spräcker upp det längs ryggen och .... krånglar sig ut ... o sätter sig på strået för att långsamt veckla ut sig färdigt med alla sina vingar. Torkar i solen och testar att vibrera med vingarna ... för att sen i rätt ögonblick ... ta sprången ut i världen på sina underbara vingar.

Ja, så brukar det gå till och tar så där en timma för hela proceduren på ett strå.

MEN, det gjorde inte den här!

Strået var väl inte av bästa kvalitet. Tunt o svagt. Och nog prövades vingarna emellanåt ... men att det var en bra startplats ... det var det inte! Underläge. Kan man säga. Så där klamrade sig sländan fast i över ett dygn, över natten, och nästa dag började blogMadame bli orolig. Tänk om han ger upp? Ramlar ner i vattnet? Dör en förtidig död? Får aldrig pröva sina vingar? Huuuu så sorgligt! Och blogMadames hjärta våndades. Vad göra?

Rädda sländan! Måste hitta bättre startplatta! Hämtade kökssaxen. Klippte försiktig av strået en liten bit från den jättestora sländan, som nu ängsligt rörde lite på framfötterna ... Tog den lilla stråbiten med sländan och satte den högst upp på den gamla träbänken i hörnet av trädgården. Drog försiktigt loss strået och sländan satte sig tillrätta på ryggstödet. Och där satt den. Vände på sig lite då och då .... och när solen bröt fram efter en stund .... DÅ SLÄPPTE DEN LOSS ... RUSKADE PÅ VINGARNA .... STARTADE PROPELLERN ... OCH LYFTE!!!
Seglade elegant iväg i glada loopar över träden, högt högt upp i luften, sista sväng över barnkammaren ... och så iväg ut över bygden på trollsländeäventyr!

LYCKA!


- Oj oj oj, här hänger jag o kan inget annat, sa sländan.


..................................................................
Ibland blir det lite si och så med datumen för tidigare år. särskilt 2012 och 2011, 
men det kan ändå vara kul att minnas ... 
och vill du får kattberättelser o bilder så finns det gott om ...

I bloggen för ett år sen:  5 juli 2013
I bloggen för två år sen: 2 juli, 2012
I bloggen för tre år sen: juli 2011
..................................................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar